JAK SI UDRŽET POZITIVNÍ NÁLADU



Ahoj všichni!

V dnešním článku bych chtěla rozebrat téma, které je v současnosti aspoň u mě hodně aktuální. Udržet si pozitivní náladu se u mě posunulo na žebříčku priorit zespoda dost vysoko a beru to jako jednu z těch nejdůležitějších věcí vůbec. Chápu, že někdo nemusí náladě přikládat velký důraz, protože řeší pro něj o dost horší problémy jako jsou třeba velký zdravotní komplikace, špatný vztahy a podobně. Přiznám se, že i já jsem dřív tomuhle nedávala vůbec žádnou váhu a pokud by mi někdo řekl, že je pro něj pozitivní nálada jedna z nejdůležitějších věcí, ťukala bych si na čelo. Navrchu priorit má být přece zdraví, rodina, přátelé a ne nějaká nálada.
Jenže tady nejde o náladu jako samotnou ale o to, co a zároveň jak moc dokáže všechno ostatní ovlivnit. Sama věřím v pozitivní afirmace a zákon přitažlivosti, takže ať jsou moje problémy jakkoliv vážné, jedna z hlavních věcí, na které se soustředím je zůstat pozitivní a nad věcí.
Neříkám, že je to vždy jednoduché, ale právě proto bych se s vámi chtěla podělit o tipy, které aspoň na mě zabírají.

DOSTATEČNĚ SPÁT A JÍST


To, že energii nám dodává spánek a jídlo asi víme všichni od mala, ale i přesto bych to tady chtěla zmínit. Přijde mi totiž, že se na to s přibývajícím věkem zapomíná. Na sobě vím, že pokud nemám nějaký režim, který mi zaručí aspoň 7 hodin spánku a vyváženou stravu, začne se na mě projevovat únava - a ta si dokáže pohrát s mojí náladou někdy až krutě  :D
Například zrovna dneska jsem spala jen nějakých 6 hodin a na tom, jak se cítím je to dost znát. Každopádně po tomhle článku mám o to větší motivaci všechno negativní zahodit a být zase happy, protože jinak bych asi tohle povídání ani nemohla vydat, kdybych to sama nedodržovala.

A aspoň za sebe můžu říct, že jak je důležitý spánek, tak je důležité jídlo - u toho si myslím, že se mnou bude souhlasit asi každý, kdo má nějakou zkušenost s PPP (nebo aspoň doufám). I když se mi do jídla nikdy nechtělo, postupně jsem si začala uvědomovat, kolik síly a energie díky němu mám a že svět vlastně není vůbec tak černý, jak jsem si myslela. Když jsem měla hlad, byla jsem nejen unavená, ale všechno mě dokázalo velmi snadno vytočit, ale jakmile jsem se najedla, celá tahle negace se o dost zmírnila. Jídlo je holt kámoš!
Člověk ale taky může být jednoduše ve stresu, kvůli nedostatku času málo spát a na jídlo zapomínat - tady bych rozhodně doporučila si udělat časový harmonogram. Nemusí vyhovovat všem a jestli jste nikdy diář nepoužili, tak začátky taky můžou být krušnější, ale mít aspoň hrubou představu o tom, co se kdy musí udělat, aby se vše stihlo opravdu hodně pomůže a vy si večer budete moct jít s čistým svědomím lehnout :)

MALIČKOSTI

Je snad ještě nějaké větší klišé než to, abychom se dokázali radovat z maličkostí? Jestli jo, patří minimálně k těm největším :D Jenže ono na něm opravdu něco je a to hlavně v dny, kdy se zdá, že se nám nic nedaří. Svítí venku sluníčko? Dobře jsem si pokecala s kámoškou? Udělala jsem si dobrý jídlo? Tohle všechno můžeme použít jako zdroje k pozitivnímu myšlení. Navíc, pokud takových podnětů najdeme víc, vznikne obří poháněč, i když se to nemusí zdát. On vlastně samotný fakt, že jsou na světě miliony lidí, kteří třeba teď ani nemají co k jídlu by měl stačit k tomu, abychom se trochu vzpamatovali. Já teda tenhle myšlenkový směr vážně ráda nemám, protože věřím v trochu jiný filozofický směr, ale někdy se nad tím pozastavit taky není úplně zbytečný :)

AKCE

Jedna z nejúčinnějších věcí, které na špatnou náladu většinou 100% platí je zahnat jí pomocí nějaké aktivity. Jakmile se začnete soustředit na něco jiného, uvidíte, jak se vám uleví. Super je kontakt s přáteli, který taky skoro nikdy nezklame, sport nebo naopak si udělat čas jen sám pro sebe - na mě třeba hodně zabírá vaření nebo procházka přírodou s Maxem (naším psem), ale to už je na každým z nás. Vždycky mě to nabudí takovou energií, že si někdy až vyčítám, že jsem nezačala něco dělat dřív.

Moc dobře ale vím, že je tu jeden problém, který známe asi všichni - jak se dokopat k tomu, abychom se zvedli a začali něco dělat? Když mám já sama špatnou náladu, většinou se mi zdá všechno o ničem, nic se mi nechce a nejraději bych už do konce života nevytáhla paty z domu. Někdy je to až neskutečný, jak nám to naše myšlenky dokážou pěkně ztížit. Jenomže na samotném faktu, že bychom se prostě měli zvednout a něco dělat přece nic složitého není. Všechno je o našem postoji a tak se dostáváme k poslednímu a zároveň tomu nejdůležitějšímu bodu.


UVĚDOMIT SI, ŽE ŠPATNÁ NÁLADA VÁM NIC NEDÁ

Naprosto chápu, pokud se vám tahle věta moc nelíbí - sama jsem si ve špatných náladách libovala a místo toho, abych se ji snažila změnit k lepšímu jsem naopak mířila k úplně opačnému konci. Byla jsem až moc líná se trochu kousnout a začít se radovat. V radosti jsem navíc ani neviděla žádný smysl, přišla mi prostě taková - zbytečná? A právě proto jsem ani neměla pořádný důvod se o změnu snažit. Vždyť je přece jedno, jestli budu myslet pozitivně nebo negativně, když budu žít tak i tak. A naprosto upřímně, trvalo mi to vlastně i takový 2/3 roky, než jsem dospěla k tomu, že právě ta špatná nálada je na světě to, co je zbytečné. Když si totiž mám shrnout, co všechno mi vlastně negativní myšlenky přináší, napadají mě pouze věci jako neproduktivita, uzavřenost, únava a takhle bych mohla pokračovat dál a dál.  A to jsem ani nezmínila výčitky, které ke mně vždycky přicházely po totálně promarněném dni.
Takže odpověď na otázku Jak se mám dokopat k nějaké aktivitě? je podle mě teď naprosto jednoduchá. Pokud vím, že mi špatná nálada nedává nic přínosného, prospěšného a prostě vůbec nic pozitivního, tak mě nenapadá žádný rozumný důvod, proč bych ji v sobě měla podporovat a nechat ji mě požírat.

Navíc, ráda bych vám poradila ještě jeden tip - všechno je jen o našem přístupu. Pokud k tomu budu přistupovat tak, že být pozitivní je nad moje síly, opravdu to tak bude. Pokud v tom ale naopak nebudu hledat žádnou vědu a být pozitivní budu brát jako brnkačku, přitáhnu si jí k sobě raz dva. Je to jako byste v hlavě měli tlačítko na vypnutí a zapnutí světel - prostě vypnete negativní náladu a zapnete tu pozitivní. Pro mě se teda předtím zdálo takové přirovnání skoro až směšné, jenom že ono takhle může opravdu fungovat. Věci nemusí být za každou cenu těžké a když jdou udělat jednoduše, neměli bychom v nich hledat žádnou složitost. Každý má nárok na to, aby byl šťastný, a tak bychom si to taky měli dovolit.
V předchozím bodu jsem zmínila, že naše myšlenky nám dokážou věci dost ztěžovat. Jenomže jsme to jen a jen my, kdo naše myšlenky ovládá a rozhodně by to nemělo fungovat opačně (teda tak, že by myšlenky měly ovládat nás). Celý svůj život jsem tak nějak žila v představě, že pokud mám v hlavě nějakou negativní emoci, někdo jiný ke mně prostě přijde, hlavu mi otevře, tyhle pocity odstraní a všichni budou zase šťastný. Samozřejmě to je obrazně řečeno, ale prostě jsem se v tom spoléhala na ostatní a rozhodně ne na sebe. Takhle to ale bohužel není a pokud se my sami vědomě nerozhodneme něco v sobě změnit, žádná změna taky nepřijde (pokud se teda nestane nějaký hodně hodně ojedinělý zázrak:D).


Život je u od toho, abychom ho prožili a ne přežili. A když už nám byla dána taková krásná příležitost jako mít svůj vlastní život, rozhodně bychom jí neměli zahazovat kvůli nějaké blbé náladě, které se "nejde" zbavit.
Tohle by bylo pro dnešek ode mě všechno. Všechno, co jsem sem napsala mám z vlastních zkušeností, s náladovostí už nějakou dobu bojuju a právě tyhle věci mi pomáhají asi nejvíc. Pokud máte i vy nějaké jiné tipy, byla bych moc ráda, kdybyste se o ně taky podělili :)

Mějte se krásně a #staypositive!
xoxo LUCA

8 komentářů:

  1. Krásný článek! A je v něm tolik pravdy.. Ne vždy se mi to sice daří, ale snažím se být co nejvíc pozitivní a hlavně v přístupu k druhým. Například v práci mám kolegu, který je věčně negativní, ohledně všeho a stačí pár hodin s ním na směně a cítím se úplně bez energie, vysíleně, nic se mi nechce. A úplně zbytečně! Je mnohem lepší myslet pozitivně a energii předávat, ne brát :)

    OdpovědětVymazat
  2. máš úplnu pravdu, veľmi mi toto pomohlo♥

    OdpovědětVymazat
  3. skvelý článok :) snažím sa týmto riadiť, a mať pozitívnu náladu za každých okolností, ale niekedy si poviem aj keď sa niečo nedarí, že však zajtra bude lepšie :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  4. Moc krásný článek, Luci.. takovýchto určitě víc! Na dnešní době mi přijde divný to, že drtivá většina lidí (alespoň u nás) je gramotná, vzdělaná.. vykonává třeba složitý povolání, a tak toho musí hodně vědět a umět, takže se vzdělává a stará se o svoje vědomosti.. o co se pak ale už nestará, tak je "duchovno" (né, nejsem žádná potrhlá esoterička :D). Nestará se o to, jak se cítí, co jí chybí, jak vyřešit problémy, které ji třeba trápí... a proto se mi tenhle článek moc líbí. Podle mě je důležitý, aby lidi uměli myslet pozitivně a aby byli spokojení hlavně vnitřně. Proto se o to každý den snažím a můžu říct, že se cítím mnohem lépe...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Teď jsi to vystihla úplně přesně, naprosto s tebou souhlasím. Hlavně hodně z nich tohle bere jako nějaký náboženství a fanatismus, ale ono vlastně vůbec o nic nejde a dá se z toho dost vytěžit. Moc děkuju za komentář, jsem fakt ráda, že to vidíš stejně a ať se daří! :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥

INSTAGRAM FEED

@lucaastirskaa