JÍDLO K VÁNOCŮM PATŘÍ




Ahoj všem!

Je neskutečné, jak tento rok uběhl a co se v něm všechno stalo. Aspoň za sebe můžu říct, že to byl zatím ten nejvystresovanější rok v mém životě a tak jsem ráda, že se můžu na chvíli zastavit a relaxovat. Kdy jindy je na to přece lepší čas než o vánočních prázdninách, kdy jsou svátky klidu, míru a pohody? A taky úžasného bramborového salátu, cukroví a vánoček?

Určitě nejsem jediná, která se nějakým způsobem snaží žít zdravě. Sice se v tom ještě dost hledám, ale nějaké zkušenosti za tu dobu už mám. Jedna z nich třeba je, že není žít zdravě jako žít zdravě. To první "žít zdravě" pro někoho může znamenat 100% clean stravu, pohyb každý den a nedej bože doopravdy poslouchat svoje tělo - teď nemluvím o různých fitnesskách, které se připravují zodpovědně na soutěže. Přitom co je zdravého na ortorexním myšlení? Na neustálém odepírání si? Do té doby, než jsem musela začít přibírat jsem si ani neuvědomovala, kolik toho můžu sníst aniž bych přibrala. A není to tím, že bych měla nějaký supr-čupr ultra rychlý metabolismus, ale je to jen díky mému zkreslenému pohledu. Takže když si dám teď pár kousků cukroví, tak prostě nepřiberu.

Who says healthy food can't be delicious? http://www.naturalnews.com:

Strach z jídla je strašná svině a navíc je naprosto zbytečná. A bude v nás dál hnízdit jen v případě, že se tím strachem necháme polapit a nebudeme k tomu přikládat určitou důležitost. Strach je tu jen a jen od toho, abychom ho překonali. Vždyť je strašně omezující a život s ním se potom stane jednou velkou nudnou záležitostí - místo prožívání začneme přežívat. Vánoce tady jsou jen jednou za rok a nemusíme si je nechat pokazit tím, že ani neochutnáme ani jeden kousek cukroví. A pokud jde o fakta, můžu vás ujistit o tom, že za týden jde přibrat jedno, zřídka dvě kila tuku a to byste se museli sakra přejídat tím nejkaloričtějším, co existuje. A pokud se prostě jen dobře a dosyta najíte a sem tam si zobnete cukroví, tak ne, nepřiberete. Pokud to přeženete a přejíte se, bude to maximálně zadržovaná voda, která se za chvíli zase odplaví.

Pokud někdo z vás má strach z toho, že mu přes Vánoce naroste pupek, rozhodně se obává zbytečně. A tady se dostáváme k tomu druhému "žít zdravě". Je to fáze, do které bych se chtěla dostat i já. Zdravý životní styl je pro mě o rovnováze, vyrovnanosti a duševní pohodě. A pokud někdo takhle žije, dokáže si určit sám množství jídla, který mu bude chutnat a zároveň po něm nebude mít výčitky svědomí, že toho je příliš nebo naopak až moc málo a ten strach ho opět přemohl. Prostě jen poslouchá svoje tělo, které si o ty dávky samo řekne.
Vánoce a vůbec celý život se prostě nemá točit jenom kolem jídla. Hlavní je přece ta krásná atmosféra, rodina a ten hřejivý pocit, když vidíte člověka, který má radost z vašeho dárku. Tohle je to pravé kouzlo Vánoc, které někdo ani nemusí přes svoje negativní myšlení vidět. A pokud si to kouzlo k sobě připustíte, tak ta energie je neskutečně silná.

Stop letting food be the boss of you | rebelDIETITIAN.US:

Jinak bych už jen dodala, že jsem strašně vděčná za to, že něco jako blog existuje. Nevím, zda jsem tímhle pomohla někomu dalšímu, ale díky tomuhle vypsání jsem si ty myšlenky opět urovnala a i sama sebe popostrčila zase o krok dopředu. Sama totiž vím, že i když tyhle věci o zdravém životním stylu můžu vědět, je těžké jim uvěřit a řídit se tím. Ale ono jde všechno a tak je "jen" třeba vydržet a nevzdát to. Protože až se tohle překoná, tak ten život bude 100x krásnější.

Mějte se krásně a užívejte si vánoční pohody! :)
xoxo LUCA

2 komentáře:

  1. Já jsem vždycky měla problém s jídlem. A taky jsem vždycky milovala sladké. Teď už ho nejím, nějak mi přestalo chutnat, ale stejně mám z jídla pořád strach. Ale zjistila jsem, že když si dám čtyři kousky cukroví, tak asi neumřu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥

INSTAGRAM FEED

@lucaastirskaa