JE ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL ZDRAVÝ?

Ahoj ahoj!

Poslední dobou si všímám víc a víc, jak velký BOOM udělal do světa zdravý životní styl. Asi nejsem jediná, která sleduje na instagramu spousty účtů, kde jsou fotky zdravých jídel, úžasných postav a motivačních citátů. Na jednu stranu je strašně super, že se lidi začali postupně zajímat o to, co dávají do pusy, a že sedět celý den na zadku taky asi nebude úplně nejlepší. Spoustě z nich to přineslo do života dávku pozitivní energie a výplň času, kterou si neskutečně užívají. Na druhé straně jsou ale holky (teda někdy i kluci), který to neberou jako zdravý životní styl, ale pouze jako životní styl, protože i když si to nemusí ani uvědomit, to, co si samy sobě způsobují má od slova "zdravý" hodně hodně daleko.

Dost holek v mém věku se snaží dělat něco se svojí postavou. Většinou jde o hubnutí, vyřadí sladkosti, tučný věci a fastfoody a tak podobně. Zaměřím se na tu skupinu, která ale v tom vyřazování potravin nepřestane. Jelikož mluvím hlavně o holčinách do 18 let, ve většině případech to tělo pořád není úplně dovyvinutý a nějaký striktní hubnutí pro něj asi není to nejlepší. Je mi jasný, že po ostatních nemůžu chtít, aby se o svůj vzhled nezajímali a rozhodně jim nemůžu zakázat hubnout, protože to je jejich věc, ale co si já myslím je, že v tomhle věku stačí jen omezit ta vyloženě nezdravá jídla a začít se hýbat - chodit na nějaký kroužek, začít běhat, cokoliv. Rozhodně to není o nějakým 100% clean jídelníčku. Samozřejmě je strava taky dost důležitá, ne že ne, ale mladí lidi mají ve většině případů rychlý metabolismus a tohle by jim klidně stačilo. Tím, že budou jíst málo a nebudou si vůbec dopřávat docílí akorát blbé nálady, zdravotních problému a v dospělosti to budou mít mnohem těžší. A pokud to nepovede k mentální anorexii, ortorexii a prostě velkýmu úbytku váhy, klidně to může zavítat k záchvatovitému přejídání, což je zase druhý extrém. A nejhorší na tom je, že i když to má tolik mínusů, tak to i přes to nevědomky dělají.
Výsledek obrázku pro healthy lifestyle tumblr
Nechci z toho dělat vědu, ale co nám takovýhle motivační obrázky vlastně říkají?

Co tímhle vším chci říct je, že se holky až moc zajímají o to, jak vypadají a často si i myslí, že se o to zajímají i ostatní. Nemůžu mluvit o všech, ale ostatním s normální inteligencí je vcelku jedno, jestli má někdo o kilo víc nebo míň, protože jim jde hlavně o to, co má kdo v hlavě, jak působí na ostatní a jestli jim je s dotyčnými fajn. Pokud někdo spadne do toho začarovanýho kruhu poruch přijmu potravy, většinou na ně dolehne únava a negativní energie a o ní nikdo nestojí a to je pádnější důvod se s někým nebavit než to, jakou má postavu. Právě ten pravý zdravý životní styl vás můžou dovést k lidem, s kterými se budete bavit klidně až do konce svého života. Život se prostě netočí kolem vzhledu, ačkoliv to tak může dost často působit.

Nevím, asi už plácám pátý přes devátý, ale co. Blbý je, že tohle téma se prostě nedá napsat v jednom článku, protože věcí kolem toho je snad milion! A nebo je spíš dobrý, protože aspoň budu mít o čem psát, jelikož s touhle problematikou dost bojuji i sama v sobě a to poslední, co chci, je, aby ostatní brali všechno až moc vážně a sami si tím taky projít. Je to sice obří zkušenost, ale život se dá přežít i bez toho.

Mějte se krásně ♥

9 komentářů:

  1. Super článek :) Máš pravdu, akorát si myslím, že je rozdíl mezitím, když někdo jen "žije zdravě", vyřadí různé potraviny atd. a mezitím, že nejí. Já přesně vím, co myslíš, vůbec nepodporuju to, aby ty holky nejedly a vím, jak některé blbou, protože jsem si tím taky prošla. Ale pokud jen vyřadí některé potraviny a NAHRADÍ je jinými, ne, že nebudou jíst, ale že je zkrátka vymění za zdravější, pak je to ještě pořád v pohodě :))
    Otázkou je, jestli vyřazovat lepek, laktózu a všechny tyhle věci, jak je teď hrozně in jíst bezlepkově, pít sojová mléka a být vegan, nevedou zkrátka k tomu, že si vypěstují jakési intolerance a až jim bude 30,40 a třeba otěhotní, jejich tělo už na ty klasické suroviny nebude reagovat dobře, protože je zkrátka dlouhou dobu nejedly (a vcelku zbytečně)...
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju za odezvu :) Máš rozhodně pravdu, tohle v pohodě je a taky proti tomu nic nemám, já spíš chtěla ukázat na část lidí, ne na všechny. Jinak s tím lepkem a laktozou jsme na stejné vlně, pokud někdo nemá alergii, je zbytečné to vyřazovat :)

      Vymazat
  2. Úžasně napsaný článek, vzhled není nejdůležitější, ale myslím, že si tímto prochází každá holka. Sama mívám někdy špatné dny, kdy si plánuju co všechno změním a jak budu cvičit. Potom jsou dny, kdy je mi to celkem jedno a žiju normální život. Jím hodně zdravě, protože mám problémy se spoustou jídla. Není to jednoduché. Čtyřikrát týdně mám volejbalový trénink a do toho se snažím ještě běhat. Má postava se moc nehne, je to pubertou, stejně jako píšeš. Jen jsem chtěla říct, že z vlastním zkušeností tohle mohu pouze potvrdit :))
    http://food-water-sleep-love.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, jsem ráda, že se na tom shodne víc lidí :)

      Vymazat
  3. Velmi zajímaví článek,moc se mi líbí.. a skvěle se čte..
    www.bigredevil.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavá myšlenka. "zdravý" životní styl opravdu není zase tak úplně "zdravý" jak se zdá. A to je jím většina populace úplně posedlá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, zdravý životní styl přeci zahrnuje i zdravé myšlení :)

      Vymazat
  5. I já jsem měla malinkatou nadváhu a docela dost mne to trápilo... Nejhorší na tom bylo ale to, že jsem vůbec nevěděla, kde začít... No, pak mi známá řekla, že to také hodně způsobuje stres a tak jsem začala brát cbd olej na zklidnění a stres a od té doby to šlo všechno jedna radost samo... Je to o tom, jak se nastavíte, ne o tom, co děláte.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥

INSTAGRAM FEED

@lucaastirskaa