JABLEČNÝ DORT POD KOKOSOVOU PEŘINOU | APPLE PIE WITH WHIP CREAM



egnlish below ↓

Ahoj všem!

Jen krátce úvodem, po menší pauze bych opět chtěla obnovit blog. Kdo mě sleduje dýl, tak ví o mém vztahu k veganství, takže momentálně plánuju vydávat hlavně recepty a to jak na hlavní jídla, tak i další menší dobroty.

A abychom to začali pěkně z vesela - máte taky ty obří rodinné sešlosti, kde je asi tuna jídla a milion lidí? Protože přesně tu jsme měli my před třemi týdny. Každopádně jelikož si od nás z rodiny většina myslí, že veganství je omezující dieta, tak jsem se chopila příležitosti a zalezla do kuchyně bořit zašlé mýty.
No a jaká může být lepší odezva než ta, že ze 4 dortů a koláčů, které na oslavě byly, se celý snědl pouze ten váš? Radost lvl nekonečno a hlavně neskutečné uspokojení chuťových buněk.




Budeme potřebovat:

• 1 + 3/4 hrnku mouky - já použila špaldovou z Lidlu
• 1/3 až 1/2 hrnku kokosového cukru
• 1 prášek do pečiva
• 1 lžička skořice
• 1 hrnek vody či rostlinného mléka
• 100 g jablečno - banánového pyré
• 2 vajíčka z mletých lněných semínek
• Vanilkový extrakt

• 2 jablka
• 1/2 citronu
• Rozinky

Na šlehačku budeme potřebovat:

• Plechovka kokosového mléka
• Sladidlo/aroma - libovolné


Jako první si vytvoříme vajíčka, na která budeme potřebovat dvě vrchovaté lžičky mletých lněných semínek a 6 - 8 lžiček vody. Ingredience si smícháme v nějaké menší misce a necháme 10 minut odležet. Mezitím si nakrájíme dvě oloupaná jablka na tenké plátky, která posypeme skořicí a zalijeme šťávou z 1/2 citronu. Pokud máte rádi sladko-kyselé dezerty, můžete to takto nechat, ale jinak to samozřejmě doslaďte dle vaší chuti (za mě ale doporučuji kyselou chuť zanechat, protože tomu dodá takový osvěžující šmrnc).
Nyní se můžeme vrhnout do přípravy těsta. V jedné míse si smícháme mouku, cukr, prdopeč a skořici, v druhé naopak mléko, ovocné pyré, vanilkový extrakt a vajíčko. Pak vlijeme tekutou část do suché a nakonec přisypeme rozinky, které upečený korpus udělají vláčnější a nadýchanější.

Do připravené formy nejprve dáme 2/3 těsta, poklademe na ni plátky jablek a teprve potom přilijeme i zbylou část, kterou rovnoměrně rozetřeme. Tím, že jablka nedáme na vrch koláče, zůstanou krásně šťavnatá.

Plech dáme do rozehřáté trouby a pečeme přibližně 20 - 30 minut na 200°C. Mám ale zkušenosti s tím, že každá trouba peče jinak, takže prostě pečeme do doby, kdy bude koláč na povrchu zlatavý a na špejli se nic nebude lepit.



For the dough we need: 

• 1 + 3/4 cup of flour 
• 1/3 to 1/2 cup of coconut sugar
• 12 g of baking powder
• cinnamon
• 1 cup of liquid (water or plantbased milk)
• 100 g of apple-banana puree
• Flaxmeal
• Vanilla extract

• 2 apples
• raisins
• lemon juice (1/2 of lemon)

Coconut cream: 

• 1 can of coconut milk
• Some sweetener if you like to - flavdrops, stevia, coconut sugar and so one 

First of all we will prepare an egg by mixing 2 big teaspoons of flaxmeal and 6 - 8 teaspoons of water - let it sit aside for a few minutes. Meanwhile we will cut our apples in tiny slices, sprinkle them with cinnamon and put a few drops of lemon juice.
Finally we can prepare a dough by mixing our wet (liquid, puree, vanilla extract and flax egg) and dry (flour, baking powder, some cinnamon, raisins and coconut sugar) ingredients in separate balls. After that blend these concoctions together and add some raisins - this miracle make your final product pretty fluffy and naturally sweet.
Then pour 2/3 of the dough in some baking sheet, put the apples down and cover it with left of the dough. Bake it for 20 - 30 minut on 200°C - until the bottom isn't golden brown and nothing sticks. 

The thing, which I really recommend is coconut whip cream - just whisk stiff part of coconut milk for a minute. Yes, it's that easy! And unbelievable delicious! 

Hope you enjoyed ♥



2 komentáře:

  1. Ten nevypadá vůbec špatně, recept si ukládám a brzo vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujalo, ukládám! Snad se mi to povede tak hezky jako tobě. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥

INSTAGRAM FEED

@lucaastirskaa