DOMÁCÍ KOKOSOVÉ MLÉKO | VEGAN



Ahoj všichni!

V dnešním článku bych se s vámi chtěla podělit o objev, který je asi už pro hodně lidí známý, ale pro mě to byla teď premiéra. Myslím si, že většina z vás asi už o rostlinných mlékách nějaké povědomí má, i když je zrovna nemusíte vyhledávat. Důvody, proč by tomu tak mohlo být napadají dva - buď se o rostlinnou stravu nijak nezajímá a nebo ho dostatečně odradí částky, které si za ně prodejci účtují. Právě za takové kokosové mléko se ty ceny pohybují kolem 60 - 70 Kč? To je podle mě celkem úlet, když jsem si ani ne za dvacku vyrobila svoje vlastní, které je na přípravu naprosto jednoduché a chuťově je snad ještě lepší než to z krabice.

Budeme potřebovat:

• 90 g strouhaného kokosu
• 750 ml studené vody
• Sladidlo dle chuti, pokud ho chcete vůbec přidat. Já dala lžičku kokosového cukru, díky kterému mléko není úplně bílé a víc už bych 100% nedávala.
• Mixér, misku, síto trychtýř a lahev (ideálně vzduchotěsnou)

Postup se ani nedá moc popsat - kokos a vodu dáte do mixéru a pár minutek mixujete. Pokud máte rádi mléko sladší, přidejte sladidlo, ale doporučuju opravdu jen trochu. Možná, že kdybych mléko ochutnala ještě samotné bez cukru, žádný bych tam ani nedala.
Po chvíli mléko zceďte přes velmi jemné síto - pokud nemáte, použijte nějakou látku nebo silonky, nalijte ho do láhve a TADÁ - domácí kokosové mléko je na světě :) Celkově mi vzniklo cca 600 ml tekutiny, která moji lahev akorát naplnila celou. Skladovat by se mělo ideálně v lednici a do 4 dnů by se mělo zkonzumovat, ale mě stejně ani tak dlouho nevydrželo :D Jinak v zásobě mám ještě dva recepty na to, jak zužitkovat zbylý kokos, který jsme přecedili, takže se snad máte na co těšit :)

A mimochodem tuhle skvělou lahev jsem koupila v Nanu - Nana na Černém Mostě, kde je měli dokonce celý set ve slevě! Není to zajímavý, že zrovna když jsem takovouhle láhev sháněla, sama se mi nabídla? Prostě já na náhody nevěřím, a ačkoliv jsem extra nerozhodný člověk, tak jsem v tomhle případě ani moc neváhala a doma mám rovnou 3 sklenice s tímhle krásným vzorovaným potiskem :D

Mějte se krásně! ♥
xoxo LUCA



6 komentářů:

  1. Nádherná lahev, opravdu! Kokosové mléko jsem již dělala mnohokrát a chutná mi víc než to kupované (cena je fakt zbytečně vysoká!). Nikdy ho nesladím, ale to tvé vypadá velmi chutně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Jsem fakt ráda, že se shodneme a že je víc a víc lidí, kteří to doma taky zkoušejí, protože ty ceny jsou celkem pálka :D)

      Vymazat
  2. Už dlhšie premýšľam nad výrobou vlastného mlieka. Možno ho raz vyskúšam :)

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuju, rozhodně se to vyplatí :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥

INSTAGRAM FEED

@lucaastirskaa