NEJNADÝCHANĚJŠÍ LÍVANCE | VEGAN




Ahoj všem!

V dnešním článku bych se s vámi ráda podělila o recept, na který jsem přišla dneska ráno. Po každé, když jsem si chtěla udělat lívance bez živočišných produktů, byly opravdu hodně křehké a já měla co dělat, aby se mi při obracení na pánvi nepotrhaly. Pokusů byla spousta a to hlavně těch neúspěšných :D Každopádně jsem konečně přišla na poměr ingrediencí a způsob opékání na pánvi, který za mě můžu jedině doporučit a rozhodně ho budu praktikovat už pořád :)

Budeme potřebovat (1 porce):

• 40 g celozrnné špaldové mouky (já použila z Lidlu)
• 1/2 banánu
• 2 g kypřícího prášku
• 1 ČL chia semínek
• Dochucovadlo - např. skořice
• cca 6 PL rostlinného mléka (já použila sojové s vápníkem z DM)

Mouku se skořicí a kypřícím práškem pořádně promícháme, přidáme rozmačkaný banán a zalijeme mlékem. Těsto by nemělo být moc řídké, aby se na pánvi dobře tvarovalo. Nakonec jsem přimíchala chia semínka a směs nechala pár minut odležet. Ačkoliv doma máme nepřilnavou pánev, pro jistotu jsem si ji trochu potřela kokosovým olejem. Až bude rozehřátá, klasicky nalijeme těsto ve tvaru lívanců, plamen ztlumíme na nejnižší, přiklopíme pokličkou a necháme opékat přibližně 3 minuty. Bubliny na povrchu se začnou dělat téměř hned, ale s otočením bych rozhodně ještě počkala. Po chvilce lívance otočíme, plamen zvýšíme a necháme pořádně dotáhnout i druhou stranu, což už je záležitost půl minutky.

Kypřící prášek je udělá krásně nadýchanými a hlavně díky pokličce a pomalému pečení se lívance krásně zatáhnou (z části i z druhé strany!) a otočit jdou jedna báseň :) Koukala jsem, že dost lidí má právě s otáčením problém, tak třeba to tenhle způsob přípravy může vyřešit - pokud není chyba v poměru ingrediencí :)

Mějte se krásně!
xoxo LUCA




10 komentářů:

  1. lievance vyzerajú naozaj super ♥ šikulka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Pro mě je to vždycky takový menší osobní úspěch, když se jídlo fakt podaří :D

      Vymazat
  2. Tak to vypadá skvěle! A zajímavý způsob pečení. Mám své oblíbené rychlé a dobré lívance, ale za zkoušku to stojí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Možná jak to popisuju, tak se to může zdát delší, ale pokud děláš na pánvi lívance po větším počtu, pořád je to záležitost chvilky :)

      Vymazat
  3. Jak jsou nadýchaný - jak obláček! :) Vypadají vážně super a to ovoce k tomu též :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Fakt jsem nečekala, že se až tak podaří. Vlastně jak nad tím tak přemýšlím, nejlíp se to povede když to nejmíň čekám a nemám to vůbec naplánovaný :D

      Vymazat
  4. Ja nevím, co dělám špatně, ale lívance se mi někdy nepovedou:( vždy jsou potrhané a spálené, že se ani nedají jíst :( ach jo, takže já můžu jen slintat nad fotkama :/

    www.double-claire.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může to být taky pánvičkou - pokud nemáš nepřilnavý povrch, musíš tam dát dostatek oleje, aby se to nepřipeklo, ale potom je důležitá i konzistence, aby těsto nebylo moc tekutý. A právě mi přijde, že pod tou pokličkou se trochu víc zatáhne i druhá strana navrchu a to otočení je potom fakt hračka :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥

INSTAGRAM FEED

@lucaastirskaa