NEJDŮVĚŘIVĚJŠÍ ZDROJE | PPP




Ahoj všem!

Nevím, jestli je to tím, že se v tomhle směru víc pohybuju nebo jestli se o tom začalo prostě víc mluvit, ale čím dál více holek se snaží zhubnout a mít úžasnou postavu jako na nějakým obrázku. Proti hubnutí nic nemám, pokud se vše bere s rozumem, ale právě tím, že se víc a víc holek snaží zhubnout, tak tím víc a víc z nich padá do začarovaného kruhu poruch příjmu potravy. A není to jen o holkách, protože i spoustě klukům hubnutí nejde zastavit a spadnou tam taky.

Když se zeptám lidí, který se s PPP ani se zdravým životním stylem nikdy nesetkali, co si vybaví pod pojmem mentální anorexie nebo bulimie, vsadila bych se, že mi z nich většina popíše obrázek vychrtlé holky, které všude trčí kosti a má spoustu zdravotních problémů. Rozhodně to není špatná představa, takhle to končí ve většině případech. Ale tohle je jen výsledek těch nemocí, protože tyhle poruchy jsou hlavně v hlavě a klidně jí může mít i člověk, který je v nadváze. Takže ačkoliv jejich představa může být reálná, větší důraz kladou na tělo než na psychiku a správně by to mělo být spíš obráceně.


Tady ty případy bych ale ještě nějak zkousla, ale co mě dokáže opravdu zarazit je, když o PPP mluví člověk a tváří se, že tomu naprosto rozumí, přitom si tím sám neprošel nebo s tím minimálně nemá žádné osobní zkušenosti. Upřímně, když se podívám na sebe pár měsíců/let nazpátek, částečně jsem tam taky zapadala. Věděla jsem, že ty holky mají problémy s jídlem, že nechtějí jíst kvůli dokonalé postavě (ve většině případů, někdy je ten důvod jiný) a že jejich situace není vůbec snadná. Každopádně jsem si ale myslela, že pokud by si s nimi někdo pořádně promluvil, určitě by ten problém zmizel a mohly žít spokojeně dál. Vždyť se přece stačí jen najíst a mít vyvážený jídelníček! Ale takhle to rozhodně nefunguje, protože kdyby to opravdu stačilo, tak tyhle poruchy neexistují.
A tady se dostávám k tomu, že tuhle situaci prostě nedokáže pochopit nikdo jiný než ten, který si to sám prožil. To, že si o tom s nimi bude někdo povídat je samozřejmě dobře, ale rozhodně to neznamená, že hned na to nastane nějaké osvícení a ta hlava bude najednou zdravá. Mně osobně trvalo několik měsíců, kdy se to řešilo a povídalo se o tom než vůbec nastalo to, abych se o tu změnu aspoň pokusila.


Vím, že na světě jsou lidi, kteří anorektičky a podobně odsoudí jen na základě toho, že tuhle nemoc neberou jako fakt velký psychický problém, jen jako blbost některých holek. Přitom to není vůbec o tom, že jsou ty holky hloupé, jen nejsou spokojené samy se sebou a tak s tím chtěly něco dělat. Ta hranice mezi zdravým životním stylem a PPP je prostě strašně tenká, hlavně když se bere tenhle styl způsob, jak zhubnout než jako způsob, jak mít spokojený život - protože tohle celý je hlavně o zdravém myšlení.


Nakonec bych chtěla zmínit přednášky ve školách. Co jsem já chodila na základku, celý druhý stupeň jsme měli preventivní přednášky právě i o PPP. Ale upřímně? Ačkoliv je super, že se to celé začíná víc řešit a lidi se s tím víc seznamují, tak je to úplně stejný jako přednášky o alkoholu a drogách. Všichni ví, že to je špatný, ale i přesto to dělají. Tady je to ale jiné v tom, že si to člověk prostě sám nevybere. Hlavní problém vidím v tom, že to neprezentují lidi, s kterými si tím sami prošli, protože aspoň já to mám tak, že to těm lidem věřím a něco to ve mně opravdu zanechá.
A právě proto vidím obrovský plus v tom, když o tom ty holky samy píšou třeba na blog - prostě se o tom nebojí mluvit a ostatním tím rozšiřují obzory :) Tohle je totiž ten nejdůvěryhodnější zdroj, který můžete mít, pokud jste se s tím sami nesetkali. Navíc tím můžou pomoct i ostatním holkám, které si tím zrovna procházejí, protože v tom nejsou samy.
btw. za mě můžu jedině doporučit Péťu Elblovou z www.blogbyp.blogspot.cz :)

Tímhle bych chtěla odůvodnit to, proč bych o tomhle tématu taky ráda psala, protože je rozhodně aktuální a pokud bych mohla někomu pomoct nebo jen někomu trochu urovnat, co tyhle poruchy vlastně obnášejí, tak to chci udělat :)

Mějte se krásně!
LUCA

8 komentářů:

  1. Ja by som len poznamenala, že to je najväčší problém ľudí s PPP. Myslia si, že si to sami nevybrali. Ale v skutočnosti oni sú tí, ktorí riadia svoj život a myšlienky, hoci sa im to v tom momente nezdá. Takze hoci si nevybrali zrovna anorexiu, vybrali si spôsob uvažovania, akým k nej dospelí. A rovnako si môžu vybrať spôsob myslenia, ktorý ich z toho dostane, len je to omnoho zložitejšie. Jednoduchšie je utápať sa v chorobe. Nikdy som nemala PPP, ale mám inú psychickú poruchu a môj stav sa výrazne zmenil po tom, čo som si uvedomila, ze ja som pánom svojho života a svojich myšlienok. A rovnako silno, ako má dokážu zničiť, ma dokážu aj rozvíjať a posúvať ďalej.

    fluffyacerbity.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář, určitě s ním souhlasím :) Co já ale vím, často to nějakou dobu trvá, než si dotyčný uvědomí, že má nějaký problém a taky nějakou dobu trvá než zjistí, že je pánem svých myšlenek. Držím ti palce, aby ses z těch svých problémů dostala! :)

      Vymazat
  2. Super článek :) já si tim taky prošla, ne nějak drasticky, nicméně měla jsem o nějakých 12 kg míň než teď a zdravě to určitě nevypadalo (ani nebylo). Hodně z toho "mluvení" ale mně osobně nikdy moc nepomáhalo, já měla svojí paličatou hlavu a měla pocit, že mi ostatní závidí, že se mi povedlo zhubnout (heh)... nicméně, největší problém byl v tom, že mně se líbilo jak vypadám. Když teď zpětně vidím fotky, nechápu to. Ale co mě dokáže vytočit jsou lidi a to jsou většinou chlapi, kteří řeknou prostě "když se chce uzdravit, tak ať začne jíst". Maj pocit, že ze dne na den stačí prostě jíst velký porce a že bude zase všechno v pohodě. Ale všichni víme, že to tak není... a souhlasím, že největší lék je právě někdo, kdo si tím prošel a tak tě v tom podpoří, chápe tě a ví, čím si procházíš :)
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Jinak ten zkreslený pohled, který ty holky mají je šílený a nejhorší na tom je, že čím víc hubnou, tím se vidí tlustší a víc a víc nereálněji. A upřímně tě obdivuju, že jsi dokázala nabrat 12kg, protože ta psychika je peklo.

      Vymazat
  3. Myslím, že tenhle článek určitě otevřel oči spoustě lidí... Moc hezky napsané!! Máš ve co píšeš pravdu.. Také jsem do toho jednou málem spadla, ale naštěstí jsem dokázala přinutit mozek, že je to moc špatné.
    Vážně výborný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, strašně jsi mě potěšila a jsem ráda, že jsi to taky myslíš - a ta radost se ještě zvětšuje, protože jsi se z toho dokázala dostat, každý takový člověk je neuvěřitelně statečný :)

      Vymazat
  4. Svatá pravda. Hrozně mě serou ty kecy, co lidé mají o anorektičkách. Přitom nic nevědí. Já jsem si tím prošla, takže moc dobře vím, o čem to je. Ale každý si akorát myslí, že jsi blbá nána, která se nudí, neví co by a chce zhubnout, tečka. Ale o tom to není. Je to psychický problém, nemoc. Jasně, spadneš do toho při hubnutí, ale má to hlubší kořeny. "Normální" psychicky v pohodě člověk do anorexie nespadne, i když začne hubnout. Je důležitý při léčbě přibrat na váze, ale hlavně je potřeba si to srovnat v hlavě a vyřešit problémy typu nízké sebevědomí atd. Jinak se z toho člověk pořádně nevyhrabe nikdy.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥

INSTAGRAM FEED

@lucaastirskaa