VEGAN KULIČKY | RECEPT



Ahoj :)

Nevím, jestli jsem to tady někdy zmínila, ale moje veliká vášeň je pečení a vaření všelijakých dobrot. Od tý doby, co se nějakým způsobem snažím žít zdravě a koukat se na to, co do pusy dávám jsem začala i víc experimentovat v kuchyni a musím se přiznat, že jsem nečekala, jak moc mě to chytne. Navíc je to pro mě styl i jakési terapie, protože jsem člověk, který nerad riskuje, protože se bojí, že by to pokazil a jelikož je to někdy fakt až otravný, chce to proti tomu něco udělat (i když tohle není nic průlomového:D).

Nedávno jsem navštívila menší akcičku, která se jmenovala SpoluFest. S mamkou a babičkou jsme totiž celkem duchovně založené a tím myslím, že se zabýváme psychologií, energií člověka a podobně. Já jsem v tom teda spíš ještě dost veliký začátečník, protože ještě ani nejsem pořádně rozhodnutá, čemu chci věřit, ale jak líp si na to udělat vlastní názor než při získávání informací? Tenhle festival se konal v centrálním parku na Kavčích horách, takže to bylo v "přírodě", počasí vyšlo nádherně a celému místu to dodalo tu správnou atmosféru. Nebylo to nic velkýho, bylo tam 10 - 20 stánků jak s různými kameny, čajíčky a podobně, tak i s jídlem - hlavně raw a vegan. O tomhle životním stylu vím už dost dlouho, ale tohle byla moje první příležitost něco z téhle kuchyně ochutnat od lidí, kteří se v tom fakt vyznají.

Ochutnala jsem nepečené kuličky z mouky, u který jsem zapomněla jméno (achjo:D), jeden druh byl kakaovo-rozinkový a druhý datlový s kešu ořechy a udělalo to na mě fakt velký dojem, protože to bylo strašně dobrý! Raw to sice nebylo, protože ta mouka se tepelně zpracovala už předtím, ale to já nějak zvlášť neřeším. Kromě těhlech skvělých kuliček jsem ale ještě ochutnala cuketovou pizzu s rajčatovým základem, houbami a rukolou a ta už raw byla - a nejen to, byla neskutečně dobrá! Cuketovou pizzu znám jen z trouby s úplně jinou konzistencí a předtím mě ani nenapadlo, že by se dala udělat i v jiné verzi. Tahle raw pizza měla krásně vykřupané "těsto", že jsem se fakt divila, že není z trouby :D

Každopádně jak jsem tady zmínila ty kuličky, fakt mě chuťově dostaly a tak jsem se rozhodla něco podobnýho zkusit doma. Na festivalu měli dvě příchutě - datle s kešu a kokos s kakaem. Datle jsem doma ale neměla a tak jsem zkusila ty kokosové trochu na jiný způsob a konečně se dostáváme k samotnýmu receptu! :D


Budeme potřebovat:

• 100g ovesných vloček
• 1/2 hrnku burákového másla (já dala crunchy, takže jsem ty kuličky měla i křupavé)
• 1/2 hrnku strouhaného kokosu (bohužel jsem ho neměla dostatek, takže jsem to nakombinovala s kokosovými chipsy) + na obalení
• Voda dle potřeby
• 1 PL kokosového oleje
• 3 PL datlového sirupu

Nejdřív si dáme do mixéru ovesné vločky, které si rozmixujeme na mouku. Déle tam přidáváme i kokos, aby se nám směs promíchala a v mém případě, aby se mi rozmixovaly chipsy. Postupně přidáme zbytek ingrediencí včetně oleje, který jsem si v mikrovlnce rozehřála. Vody jsem tam nalila cca 1/2 skleničky, směs musí být lepkavá a spíše tuhá. Z ní vytvarujeme menší kuličky, které klidně můžete obalit v kokosu. Vyšlo mi jich asi 25, vyskládala jsem je na talíř, přiklopila potravinářskou fólií a nechala přes noc v lednici, i když by stačila klidně i půl hodinka :)


Skvělé jsou s jogurtem nebo tvarohem! Btw. nejsem vegan, tenhle recept jsem zkusila jen tak, takže mi kombinace kuliček s živočišným produktem nevadí :D)

Pro dnešek se s Vámi loučím, snad se vám recept líbil :)
LUCA

4 komentáře:

  1. Vegan kuličky jsem chtěla vždycky zkusit, ale nechtěl se mi hledat recept takže díky! Určitě je vyzkouším :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jej, paráda! :)) Pokud plánuješ přidávat víc vegan receptů na blog, budu se sem ráda a pravidelně vracet. Ikdyž o sobě nemůžu říct, že jsem vegan, tenhle směr mě oslovuje čim dál tim víc! Už jsem pár věci ochutnala, pár receptů i vyzkoušela a hrozně mě to baví :) navíc ze sebe mám fakt takový lepší pocit. Sice se mi pořád sbíhají sliny, když uslyšim slovo "burgr" nebo "steak", ale čim dál tím častějc si za tím představím nejenom tu dobrotu, ale i ty masakry, co se za tim odehrávají.
    Ale nad něčim jsem se v článku musela pozastavit. Je krapet ironický napsat recept na vegan kuličky a doporučit je k jogurtu nebo tvarohu ;D Nemyslim to nijak zle, vegani to razdva nahradí sojovym výrobkem, jen mě to pobavilo. :D
    Michelle B :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéj, vidíš, to mě vůbec nenapadlo nějak vysvětlit tím, že vegan ani nic podobnýho nejsem a zkusila jsem to čistě ze zvědavosti, takže to rozhodně půjdu trochu poupravit, díky! Jinak děkuju za komentář, je zajímavý, jak se tenhle životní styl šíří čím dál tím dál :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥

INSTAGRAM FEED

@lucaastirskaa